LITERÁRNÍ BAŠTA

DOBRÉ ČEŠTINY

Nedělnička XCVII

Před 7 lety ·· Barbora Čiháková

Vítám vás u třetí adventní Nedělničky. Vojenský historický ústav převzal od Vojenského technického muzea zrekonstruovaný stíhací bombardér MIG-15, a tak se definitivně potvrdilo, že je bojeschopnější než celá naše armáda s Hamletem v čele. Byli tu tento týden čerti, andělé i Mikuláš. Tímto se loučím se všemi, které odnesli, a u pravidelného zpravodajství vítám zbývající nadšence.

Již v pondělí zařadila americká televizní stanice CNN pražské vánoční trhy mezi desítku nejlepších. Prý tu máme skvělé klobásy, nejlépe chutnají s plzeňským pivem. Jak je vidět, dal si zahraniční reportér českou vánoční klasiku. Doufejme, že ochutnal i pravé staročeské a skutečně vánoční trdlo.

Vrána k vráně s vránou – a nechť mi všechny vrány prominou! V úterý pozval Trump Zemana na návštěvu do Bílého domu. Ve stejný den proběhl pravidelný pořad v Ústavu pro českou literaturu, který shrnuje básnickou i prozaickou produkci roku. Akademici se shodli, že „česká próza uplynulého roku je v dobré kondici“ – varování pro všechny, kteří by si s ní chtěli jít zaběhat! Prostřednictvím e-mailu zazněl i rozhněvaný hlas Jakuba Vaníčka z Vysočiny, který nesouhlasí s tím, že se v Praze debatuje jen o produkci velkých nakladatelství, ačkoli i ta malá mají co nabídnout. V poezii se naopak probralo všechno a všichni. Rozdělena byla na tři kategorie: poezie již zesnulých autorů, poezie žijících a stále píšících a nakonec debutanti, kterým patřilo smutné konstatování: „Nepřišel velký básník.“ Například Ivan Wernisch nám letos ukázal, jak existovat lyricky. Petr Motýl prý zase připomíná sám sebe – nervního autora z devadesátých let. Z celého shrnutí vyšel jako vítěz Jaromír Typlt, jehož sbírka získala na bilancích nedopatřením nový název. Pokud bažíte po definitivní tečce: próza prozkoumává historii i osobní paměť. A v poezii se došlo k závěru, že se zase píší krásné básně, což je dobře, vždyť těch ošklivých bylo až dost. Jinak špatná zpráva pro všechny, kteří si mysleli, že je stále ještě možné „přehlížet poezii v liniích spirituální, každodenní a fantaskní, jak jsme na ně přivykli od devadesátých let“, letos už to prostě neplatí. I když tyto kolonky zajisté předtím fungovaly. Abych nezapomněla: mají se ozvat ženy, jejich výpověď se prý letos neprosadila, tak aby to v příštím roce dohnaly. Pokud vám výběr citátů a poznatků nestačí, celé texty si můžete prohlédnout zde.

Ve středu byla česká pěvkyně Magdalena Kožená nominována na prestižní cenu Grammy, i když se narodila v Brně. V té době ještě netušili, že se na tamější tržnici prodávala nebezpečná bižuterie obsahující těžké kovy, kterou však odhalila letošní inspekce.

Ve čtvrtek se připomněla iniciativa Zachraňte Ježíška. Její členové bojují proti všudypřítomnému Santa Clausovi. Zjistili totiž, že většina českých dětí si Ježíška představuje spíše jako postaršího obtloustlého muže v červeném obleku s bohatým plnovousem, i když se jim všichni snažíme vysvětlit, že by mezi původní osazenstvo jesliček nezapadl. Ve stejný den odtajnil průzkum Evropské unie, že u nás není nejvíc kuřáků, v žebříčku jsme skončili osmí, vyhrálo Bulharsko. Nejmíň lidí kouří ve Švédsku, nejvíce mužů v Litvě.

Nejsme na tom tedy tak zle, přesto však sněmovna v pátek všem típla a schválila protikuřácký zákon. Začne platit na konci května, kdy oslavíme mezinárodní den bez tabáku. Zároveň došlo v tento den v Jihoafrické republice k automobilové nehodě a její jediný účastník byl na místě shledán mrtvým.

A tak přišla sobota. Nedělnička posílá veliké narozeninové pozdravy svému bratříčkovi Jakubovi, známému též jako Sobotníček, a posílá jednu korespondenční básničku pro malé i nejmenší:

Ptaly se nebe obláčky:
proč mají ptáci zobáčky?
Ptal se paprsek sluníčka:
proč mají ptáci peříčka?
Ptala se mámy holčička:
Proč mají ptáci očička?
Máma jí řekla za chvíli:
aby se Františce líbili.

Františka tiše zašeptá:
a mě se nikdo nezeptá,
proč mají myšky kožíšky?
Zeptej se na to Františky.
Proč mají fousky kočičky?
A Františka ti odpoví:
Pán Bůh je chce mít takový.

A tohoto dne našli Jihoafričana v lednici v márnici, a hle, byl živý!

A tak tu máme neděli a Nedělnička zdraví svoji sestřičku, zvanou obvykle Pondělnička, a posílá jí veliké pozdravy a přání všeho nejlepšího, neboť slaví narozeniny. Všechny zvědavé jedlíky bude jistě zajímat, že v letošním roce snědli lidé v Česku více mléčných výrobků, krup, ječné krupice, ovesných vloček i rýže; chleba prý je na ústupu, máte jedinečnou šanci ho zachránit, než rok skončí.

Tímto se s vámi pro dnešek loučím, avšak všem, kteří už mají dost vánoční hudby i nakupování dárků, posílá Nedělnička tip na jedinečný film The Alligator People. Věřte, tenhle biják vám vyžene koledy z hlavy. I do příštího týdne jen to dobré.